Cultuurwerf Presenteert

//

Caro Emerald Ambassadeur van de Vrijheid

Caro Emerald treedt op als Ambassadeur van de Vrijheid op Bevrijdingsfestival Zeeland 2015

De Ambassadeurs van de Vrijheid 2015 werden vandaag bekend gemaakt op Noorderslag door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Caro Emerald zal op 5 mei optreden als Ambassadeur van de Vrijheid op verschillende Bevrijdingsfestivals, waaronder Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen.

Wat is vrijheid voor Caro Emerald?
Caro Emerald (33) brak in 2010 door met haar debuutplaat Deleted Scenes from the Cutting Room Floor. Zij won tal van prijzen, waaronder een Edison, een Zilveren Harp en de Popprijs 2010. In 2013 bracht ze haar tweede plaat uit: The Shocking Miss Emerald.

Ze zegt: “Als ik aan vrijheid denk, dan krijg ik een gevoel van gelukzaligheid. Vrijheid schuilt voor mij in de kleine dingen des levens, zoals fietsen door de stad, of de zon op je huid voelen. Van huis uit heb ik veel meegekregen over oorlog en vrede. Mijn vader is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog geboren in Maastricht. Ook al kan hij zich niet zoveel meer herinneren, het was toch het startpunt van zijn leven. Zijn grootouders zijn tijdens de Hongerwinter in Den Haag overleden. Als je als kind die verhalen hoort, dan grijpt je dat aan.

Zelf heb ik altijd een fascinatie gehad voor Anne Frank. Ik ben om de hoek, op de Rozengracht, opgegroeid in net zo’n pand met een voor- en achterhuis. Ik was bijna geobsedeerd door haar. Hoe kon zij daar leven? Wat als ik zou moeten onderduiken? Ik ben zelf toen ook een dagboek gaan bijhouden. Dat meisje liet mij niet los.”